Planinsko društvo Drava Maribor

Mladinski odsek

naslovna

Franc Trstenjak

Ljudje si pod besedo »planinec« nemalokrat predstavljajo odraslega, po možnosti nekoliko starejšega možakarja z ogromnim nahrbtnikom, ki cele dneve lomasti in pleza po gozdovih, gorah in grapah ali se ukvarja z alpinizmom. Vendar planinci niso le tisti možakarji v flanelastih srajcah in super težkih »gojzarjih«. Vse več je namreč tudi tistih, ki so še rosno mladi ali so morda pravkar shodili, pa se že navdušujejo nad lepotami naših gora in čutijo željo po spoznavanju le-teh.

Franc Trstenjak
S tem namenom je planinsko društvo Drava že zelo zgodaj ustanovilo poseben odsek, ki je v prvi vrsti namenjen mladim in njihovim aktivnostim v naravi. Vendar naš mladinski odsek nikoli ni postavljal neke starostne omejitve, kot to rade počnejo kakšne druge (predvsem državne) institucije. Mlad je preprosto tisti, ki se po duši in srcu počuti mladega in rad preživlja čas z mladimi.

Franc Trstenjak
Naš cilj je že od samega začetka približati mladim in njihovim staršem, prijateljem kot tudi znancem ali celo hišnim ljubljenčkom predvsem naravo, jih spoznati z lepotami naše majhne domovine Slovenije, jim pokazati najbolj skrite kot tudi najbolj presunljive kotičke le-te in jih tudi ozavestiti, da je narava kot celota ( in ne zgolj planine) del nas vseh, da ne moremo živeti brez nje in da nam daje veliko več kot mi njej. Prav zato se moramo vsi skupaj zavedati, kako pomembna je za nas in jo tudi znati ceniti.

Seveda pa to ozaveščanje ne poteka za štirimi stenami, z zvezki pred seboj in se tudi ne privzgaja s pomočjo šibe. Prav nasprotno; mlade skušamo čim večkrat in za čim dalj časa zvabit v naravo in jih na licu mesta seznanjati z njenimi značilnostmi, hkrati pa tudi napraviti nekaj za njihovo (in ne nazadnje tudi naše) telo in duha. Vsak pohod v naravo je poleg učenja tudi igra, druženje, rekreacija, spoznavanje novih ljudi, sklepanje novih prijateljstev. S tem želimo hkrati dokazati, da prijatelja ne spoznaš zgolj preko Facebooka ali Twitterja.

Odlična priložnost za druženje in planinarjenje so naši vsakoletni planinski tabori, ki trajajo en teden in potekajo na različnih lokacijah po vsej Sloveniji. Tako smo npr. že večkrat organizirali tabor v Triglavskem narodnem parku (npr. na Pokljuki ali v Logu pod Mangartom), v Karavankah, v Kamniško-Savinjskih Alpah, pa tudi drugod – na Cerkljanskem, Primorskem, ob Kolpi in še marsikje. Ker pri tem kot rečeno gre za tabor, se tudi obnašamo kot taborniki – spimo v šotorih, vsako jutro se zberemo pod zastavo in zapojemo taborno himno, po zajtrku gremo na pohod ali kakšno drugo aktivnost, zvečer pa se družimo v velikem šotoru in igramo tombolo, se gremo modno revijo, pantomime ali pa si preprosto zapojemo ob zvokih kitare in harmonike, za kar sta v veliki meri zaslužna tudi naša mlada vodnika Klemen Bojanovič – Kema in Boštjan Vihar – Boško.

Seveda smo aktivni tudi preostali del leta. Tako smo v letu 2012 po nekajletnem premoru ponovno začeli izvajati planinski krožek in sicer na OŠ Pragersko. Krožek poteka vsak drugi ponedeljek v mesecu, vodita pa ga tamkajšnja učiteljica 1. razreda Majda Vaupotič in Nino Auer, oba tudi vodnika PD Drava. Tekom šolskega leta je predvidenih skupno pet izletov za člane krožka, katerih pa se vsekakor lahko udeležijo tudi vsi ostali člani društva.

Da pa MO ni dejaven zgolj na področju planinstva, naj povem, da smo v letih 2011 in 2012 na sedežu društva organizirali predbožično okraševanje društvenih prostorov, kjer smo se mladi prepustili naši ustvarjalnosti in tako uspeli pričarati čudovito praznično vzdušje. Prav tako smo dokazali, da znamo poprijeti tudi za malo bolj resna dela – tako smo v letu 2012 na novo pobarvali in opremili vse naše društvene omarice. Pa naj se kdo reče, da nismo resni!

Svoje izkušnje in doživetja sproti dokumentiramo v obliki fotografij in/ali videoposnetkov, ki jih bomo skupaj z Utrinki (kot se imenujejo kratki povzetki teh doživetij) v prihodnje objavljali na naši spletni strani pod rubriko »Mladinski odsek«. Prav tako pozivamo tudi tebe, da z nami deliš svoje vtise – lahko je v obliki slik, posnetka ali kratkega komentarja, tukaj se bo za vsakega našel prostor. Hkrati srčno upam, da te bodo tele slike in Utrinki pripravili do tega, da se nam pridružiš tudi ti.


  • Urednik: Pozdravljeni, se opravičujemo za pozen odgovor. Letna članarina je 25€. Hvala za zanimanje in lep planinski pozdrav!
  • Leon: Pozdravljeni, Se spogledujem z ev. udeležbo, ampak nisem pa še član, pa me zanima kakšen je prispevek za letno članarino… Lp, L.
  • Urednik: Pozdravljeni Aleksander, se opravičujemo za (pre)pozen odgovor. Izlet na triglav zaradi velikih snežnih zaplat na poti ni bil izveden. Hvala in le

Kategorije objav