Planinsko društvo Drava Maribor

29 nov, 2012

utrinki: Žavcarjev vrh

Objavil Urednik v kategorijo: Izleti

Zadnji izlet letošnje planinske sezone smo izpeljali v soboto, 24.11., na Žavcarjev vrh nad Bresternico. Organiziran je bil v sodelovanju med naravovarstvenim in mladinskim odsekom PD Drava, hkrati pa je bil tudi prvi izlet v okviru planinskega krožka OŠ Antona Ingoliča Sp. Polskava, podružnica Pragersko, ki je po nekajletnem premoru v letošnjem šolskem letu ponovno začel delovati. Izlet je vodil varuh gorske narave, sicer pa tudi predan zeliščar in gobar Borut Cerkvenič – Crga, ki nas je na vrh tokrat popeljal po naravoslovni poti. Slednja se je pričela nekaj po 9. uri na domu Škorpijon na Velikem Boču, do koder smo se iz Maribora in Pragerskega pripeljali z osebnimi avtomobili. Skupno se nas je zbralo 42 ljudi, od tega so kar tretjino predstavljali otroci.

Po nekaj uvodnih besedah smo se s »stricem Crgo« podali na pot, pri čemer so nas na začetku še spremljale meglice, ki so nam zastirale pogled na hribe v okolici. Prva zanimivost, s katero smo se srečali, je bil ameriški nepozebnik, grm, ki niti v pozni jeseni in pozimi ne odvrže cvetja in je bil med vsemi golimi drevesi prava paša za oči. Nadaljevali smo mimo »cimprane« (iz lesa grajene) hiše ter po cesti ob gozdu, kjer danes živita 2 para divjih petelinov, ki so jih pred leti sem naselili naravovarstveniki in si danes prizadevajo za njihovo ohranitev. Pot nas je nadalje ponesla do najdebelejše tise v Sloveniji, ki v obseg meri kar 450 cm, v njeni neposredni bližini pa se nahaja tudi ena izmed najdebelejših lip pri nas, ki meri v obseg »le« 390 cm. Za to, da smo jo lahko objeli, je bilo potrebnih kar 9 otrok!

Na poti proti vrhu smo videli tudi domačijo, ki šteje že več kot 100 let in katere gospodarji so nekdaj bili zelo premožni kot tudi majhno kapelico sredi gozda. Malo pred dvanajsto smo prispeli na kočo na Žavcarjevem vrhu, kjer si nas je večina privoščila toplo malico in čaj z limono. Potem, ko so se okrepčali, so se tudi naši otroci razživeli in se šli igrat ven na sveži zrak. Okrog enih smo si ponovno nadeli nahrbtnike, posneli eno gasilsko pred kočo in sledil je še zadnji vzpon tega dne – na sam Žavcarjev vrh, ki je s svojimi 915 m tudi ena izmed točk poti čez Kozjak. Z vrha sicer nismo imeli nobenega razgleda, zato pa je za naše fotoaparate poziral kar stric Crga.

Sledil je še spust nazaj do doma Škorpijon, kjer nas je Crga postregel s čajem, za konec pa je naše najmlajše razveselil še s tem, da jim je pokazal konje, ki jih imajo v hlevu nedaleč od doma. Nad simpatičnimi živalmi tudi marsikateri odrasli ni mogel skriti navdušenja. Na koncu smo se vsi skupaj zahvalili Crgi za nadvse zanimiv in poučen izlet, ki nam bo prav gotovo ostal v zelo lepem spominu. Za piko na i pa še nekaj fotografij:

Ni komentarjev na "utrinki: Žavcarjev vrh"

Oddaj komentar


  • Urednik: Pozdravljeni, se opravičujemo za pozen odgovor. Letna članarina je 25€. Hvala za zanimanje in lep planinski pozdrav!
  • Leon: Pozdravljeni, Se spogledujem z ev. udeležbo, ampak nisem pa še član, pa me zanima kakšen je prispevek za letno članarino… Lp, L.
  • Urednik: Pozdravljeni Aleksander, se opravičujemo za (pre)pozen odgovor. Izlet na triglav zaradi velikih snežnih zaplat na poti ni bil izveden. Hvala in le

Kategorije objav