08 maj, 2012

utrinki: Otok Cres

Objavil Urednik v kategorijo: Nerazvrščeno

1.dan: petek, 20.4. 2012
Začelo se je v petek, 20.04.2012 ob 03.30 zjutraj, ko smo se zbrali in se odpeljali proti Cresu.Pot nas pelje proti mejnemu prehodu Gruškovje, nato po avtocesti mimo Zagreba, Karlovca, proti Rijeki in nadaljujemo do trajektne luke Valbinska. S trajektom odplujemo na otok Cres v mestece Porozina, nato pa z avtobusom do izhodišča za naš prvi pohod. Kratek postanek, da se pripravimo. Najprej na Sis, nato na najvišji vrh otoka Cresa, Gorico. Ob povratku do avtobusa se odžejamo iz naših lastnih zalog in sledi presenečenje. Odpeljemo se do vasi Beli in obiščemo Eko center, kjer imajo okrevališče za beloglavega jastreba, ki je na tem področju preživel tisočletja in je v izumiranju. Med povratkom proti našim posteljam in večerji (beri: hotelu) se ustavimo še v zapuščeni vasici Sv. Peter, ki nima več nobenega prebivalca, ima pa najdebelejši hrast na tem področju.

2.dan: sobota, 21.4.2012
Po zajtrku se z avtobusom odpeljemo v bližino stare ribiške vasice Martinščica. V bližini pomeni, da nam je Bolto prihranil nekaj višinskim metrov vzpona. Od tu se podamo čez vrh Helm, do vasice Lubenice, od koder je lep razgled na morje in oddaljeno vzhodno Istro. Daljši počitek in PLANINSKO KOSILO. Nato nadaljujemo do Valuna. Sprehodimo se ob morski obali. Vse je umirjeno, čarobno tiho in skrivnostno. Čisto drugače kot smo navajeni „morja“ v času poletne sezone. Nekaterim uspe v morju namočiti noge.
Tu nas čaka avtobus ki nas bo odpeljal v hotel, na večerjo in počitek.

3.dan: nedelja, 22.4. 2012
Po zajtrku izpraznimo sobe in se odpravimo na ogled mesta Cresa, oljarne za pridelavo oljčnega olja in frančiškanskega samostana. Pričelo je deževati. Domačini so bili srečni, mi pa zelo zadovoljni, da smo imeli dva čudovita sončna dneva. Pred odhodom iz Cresa proti domu smo si vzeli še nekaj časa za kavico, nakup spominčkov, razglednice ali kaj drugega po lastni izbiri. Odpeljemo se do mesteca Merag od koder odplujemo s trajektom na otok Krk in pristanemo v trajektni luki Valbinska. Upoštevamo Boltovo priporočilo in se za kosilo ustavimo v preprosti in domači, pa vendar zelo posebni „konobi“ v vasi Polica. Potem pa brez problemov proti domu. Še pozdravčki, zahvale za prijetno druženje in že se razbežimo vsak s svojimi vtisi proti domu.
Midva sva zelo zadovoljna, saj smo izpolnili plan, dogovora o vremenu z „onim zgoraj“ smo se držali vsi, pa tudi iz obrazov udeležencev je razbrati, da smo uživali.

Simona in Boris Bojanovič

Utrinke v slikah je tudi tokrat prispeval zelo prizadevni fotograf Franc Lajnšič. Poglejmo kaj je zabeležil v svojem fotoaparatu.

Ni komentarjev na "utrinki: Otok Cres"