06 maj, 2012

utrinki: Kal – Mrzlica

Objavil Urednik v kategorijo: Nerazvrščeno

Prvo soboto v maju se nas je 21 planincev zbralo na glavni železniški postaji v Mariboru, od koder smo se z Pohorcem (nekakšno slovensko verzijo Orient ekspresa) odpeljali v smeri proti Hrastniku. Nikakor ne morem opisati navdušenja na obrazih nekaterih udeležencev, ki se že dolgo niso peljali z vlakom. Vreme je bilo po nalivih prejšnji dan naravnost čudovito in lahko smo si le želeli, da bi ostalo takšno do konca dneva. Potem ko smo izstopili v Hrastniku, nas je lokalni avtobus zapeljal do izhodišča našega izleta pri Rudniku. Od tam smo se nato po strmi poti preko Klobuka najprej podali na Kal. Če smo se v začetnem delu poti nekoliko spotili, pa nam je proti vrhu Klobuka začel nagajati močan veter, ki na srečo ni trajal dolgo. Prvi daljši postanek smo imeli na Planinskem rudarskem domu na Kalu, kjer smo si privoščili malico.
Nekaj čez dvanajsto smo si ponovno nadeli nahrbtnike in krenili proti Mrzlici. Vmes smo imeli kratek postanek na vrhu Kala (985 m). Videli smo vrh Mrzlice, ki nas je kar vabil k vzponu nanj, pa zahodni del Posavskega hribovja ter znameniti trboveljski dimnik, ki je na daleč deloval kot nekakšna velika smučarska skakalnica, pred katero bi se še Planica lahko skrila. S Kala smo se nato spustili na majhno sedlo, kjer se tudi odcepi pot proti Šmohorju. Mi smo šli levo v breg in naravnost na vrh Mrzlice (1122 m). Čeprav je bila pot na vrh kar precej strma, se je splačala – imeli smo lep pogled na vse strani neba: Kum na jugu, Čemšeniška planina na zahodu, Raduha na severozahodu, Uršlja gora, Savinjska ter Šaleška dolina na severu in še in še. Z vrha smo se zaradi vetra hitro spustili na dom na Mrzlici, kjer nas je prijazna oskrbnica Milica postregla z odličnim kosilom in čajem. Po daljšem postanku smo se pričeli vračati nazaj, preko Kala in Raven smo nekaj pred pol šesto prispeli nazaj v Hrastnik, od koder nas je posebej za nas rezerviran avtobus dostavil do železniške postaje. Z vlakom smo se nato vrnili nazaj domov. Menim, da smo vsi preživeli zelo prijeten dan v prijetni družbi in sem prepričan, da se bomo kmalu spet videli na kakšnem izletu.

Ni komentarjev na "utrinki: Kal – Mrzlica"