16 feb, 2011

19.3.2011

OB 4.50 NA SEDEŽU DRUŠTVA

OKOLI 20TE URE

26€ (vstopnina, prevoz, zavarovanje, vodenje)

NA DRUŠTVU, PRI VIKTORJU (040 595-393), ALI PRI BOJANI (040 886-580) DO TORKA 8.3.2011, OZIROMA DO ZAPOLNITVE AVTOBUSA

IZLET VODI:

VIKTOR MUNDA

5-6 URE

IZ NAHRBTNIKA

PLANINSKA, PRIMERNA VREMENSKIM RAZMERAM, PRIPOROČENE POHODNE PALICE

OBVEZNA JE PLAČANA ČLANARINA PZS ZA LETO 2011!

kolpa1
Reka Kolpa izvira v močnem skoraj 80 m globokem kraškem izviru na hrvaški strani v nacionalnem parku Risnjak, ki je dobil ime po hribu Risnjak.

Kolpa skupaj v sotočju s Čebranko priteče do Slovenske meje in se razširi v nekaj 100 m široko dolino z več naselji tako na Hrvaški kot Slovenski strani. V zgornjem toku si pot utira skozi kanjone in teče mimo Osilnico do Grivca, pod Bovško goro in Kuželjsko steno.

To je zaradi razgibanih jurskih in krednih sten in pečin predvsem na slovenski strani gotovo najlepši in najslikovitejši del doline in reke z brzicami. Skalnati špiki in vrhovi se nadaljujejo s Krokarjem 812 m), Krempo (944 m), Boričem (909 m), Kapičem (905 m) in Kuželjsko steno (874 m), pod njimi pa se stiskajo naselja in kraji: Grintovec pri Osilnici, Bosljiva Loka s podružnično cerkvijo svetega Vida, Mirtoviči, kjer je slikoviti grič Orlovski vrh s spodmolno jamo Veliko luknjo ter
Srobotnik ob Kolpi. Na koncu tega dela obvladuje dolino nekdanji utrjeni trg in grad, slikoviti Kostel nad strmim pomolom Kolpe.

Grad Kostel
Slikovito staro trško obzidano naselje tik pod nekdaj mogočnim utrjenim gradom je prvič omenjeno leta 1336; najprej je bilo last Ortenburžanov. V času turških vpadov je pod gradom nastal trg, ki pa so ga Francozi požgali leta 1809.
Grad je preživel do druge svetovne vojne; dolgo časa je že razvalina, zdaj pa ga delno obnavljajo.

Ni komentarjev na "izlet: Izvir Kolpe"